• Fr ·
  • Nl

Internationale Bijbelbond

Home

Accueil > Wie zijn wij ? 

Wie zijn wij ?

 

De Internationale Bijbelbond is een christelijke zendingsorganisatie, ontstaan in 1867.

Momenteel vertegenwoordigd in méér dan 140 landen, volgt de Internationale Bijbelbond de twee volgende voornaamste objectieven, in samenwerking met kerken.

In België is de Internationale Bijbelbond een organisatie zonder winstgevend oogmerk (vzw) sinds 1955 levend van de vrucht van haar activiteiten en aldus van giften.  

 

Geschiedenis

 

1867

In Londen organiseert Payson HAMMOND, een evangelist, een serie bijeenkomsten voor kinderen. In het auditorium bevindt zich een man van een dertigtal jaren, Josiah SPIERS. Ervan overtuigd dat het evangelie ook kinderen aanspreekt, besluit hij om deze inspanning voort te zetten. Hij brengt ongeveer 15 kinderen samen in een huis, in de buitenwijk van Londen. De groep groeit en de bijeenkomsten noemen “Speciale Kinderdiensten-Missie” (C.S.S.M.). Een klein comité van 4 leden houdt zich dan bezig met de ontwikkeling van dit “huis voor kinderen.” In feite is C.S.S.M. de eerste roeping van de Internationale Bijbelbond.

 

1868

Midden augustus, gedurende zijn vakantie op een strand in het noorden van het land van Wales, was Josiah Spiers gefascineerd door het aantal kinderen dat in het zand speelde. Terwijl de ouders zich baadden of hun lieten bruinen door de zon, had hij het idee om een uitnodiging te doen: “Wie wil me helpen om een tekst in het zand te schrijven ?” De oproep werd gehoord, hij trok een grote driehoek in het zand en hij schreef met behulp van de kinderen, de woorden “God is love” (God is liefde) in het zand. Vervolgens nodigde hij de kinderen uit om deze grote letters te helpen versieren met schelpen en kleine stenen. Wanneer de letters goed gedecoreerd waren, vroeg hij:”Willen jullie een verhaaltje ?”… -  “Leuk, ja, ja, een verhaal, een verhaal !” En hij vertelde Bijbelverhaaltjes en illustreerde de liefde van God. Vervolgens trainde hij verschillende vrijwillige medewerkers in dit werk, en sinds het beroemd worden midden augustus, werden elke zomer kindermissies van dit type (C.S.S.M.) op de stranden van Engeland georganiseerd.

Het waren de eerste “Strandmissies” (Strand-evangelisatie-missies).

 

1873

In zes jaar tijd groeide de missie en worden de bijeenkomsten op een dertigtal plaatsen in de buitenwijk van Londen gehouden ; vervolgens zowat overal in Engeland, vaak in verlaten en op niet-geliefde plaatsen. Maar er mankeerde nog hetgeen wat de grote missie van de zending zou worden: het LEZEN VAN DE BIJBEL.

 

1877

Tien jaar na het eerste begin van de zending, kreeg het Londense comité voldoende regelmatig brieven van een jong meisje van 20 jaar, welk in het noorden van het land woonde, en leidster in de zondagsschool was, Annie MARSTON van Keswick. Ze onderwees aan de kinderen de noodzaak van het regelmatig lezen van de Bijbel door het volgen van een leesplan. Kennis genomen hebbende van de C.S.S.M. schreef ze hun brieven om hun hulp te vragen. Haar brieven zijn lang onbeantwoord gebleven. Het idee om jonge kinderen de Bijbel te doen lezen werd niet beantwoord, noch aangemoedigd, in ieder opzicht begrepen ze niets ! Al wachtende kopieerde ze voor elke dag van de week verzen volgens een bepaald leesplan, en zo ook voor elk kind van haar zondagsschoolklas. Ze liet haar idee niet vallen en bleef volhouden en kwam regelmatig terug ten laste van de leden van het Londense comité. Op een dag werd het vooraanstaande lid van het comité, Tom BISHOP ziek en moest hij in een kamer blijven. Deze tijd van verplichte rust, gaf hem de gelegenheid om serieuzer na te denken over de ontwikkelde argumenten van onze jonge lesgeefster in de zondagsschool. Hij was overtuigd van zijn tekortschieten: men moet kinderen helpen om de Bijbel dagelijks te lezen !

 

1879

De Bijbelbond (IBB), de Internationale Bijbelbond is ontstaan en kwam het werk leiden van evangelisatie onder kinderen van de C.S.S.M.; voortaan zouden de twee zendingen slechts één zijn. Op 1 april 1879 kregen zes miljoen kinderen van 8 tot 16 jaar hun Bijbelleeskaarten. Acht jaar later verdeelde men er 328.000 in Engeland alleen al.

 

1887

Dit jaar verschenen voor de eerste keer de “Uitleggende Nota’s” ter vervollediging van de leeslijst.

 

1955

10 januari 1955 werden de eerste statuten van de Internationale Bijbelbond in België opgericht, vzw, en gepubliceerd door een Belgische leider van 29 januari 1955, artikel nr.208.

 

De zending is zo ook begonnen haar vruchten te dragen en te zaaien in het hele volk. Momenteel (in 2005) kunnen méér dan 140 landen genieten van haar bediening, ideaal qua verscheidenheid, volgens de mogelijkheden en de plaatselijke behoeften.

(vue 33173 fois)

IBB > Laatste nieuws

 

Terug naar boven - Admin - © 2006 Internationale Bijbelbond. Tous droits réservés. Par surleroc.

© 2006 Internationale Bijbelbond. Tous droits réservés. Par surleroc.